PŘEJÍT NA OBSAH
mistrovstvi-cr-v-eco-rally-startuje-letos-s-novinkami-poprve-se-zucastni-i-oficialni-tym-ds-automobiles
MISTROVSTVÍ ČR V ECO RALLY STARTUJE LETOS S NOVINKAMI
POPRVÉ SE ZÚČASTNÍ I OFICIÁLNÍ TÝM  DS AUTOMOBILES. 
  • Třetí ročník šampionátu ecoRally představí v sezóně 2024 řadu novinek. Seriál určený primárně sériovým elektromobilům se premiérově pojede se statutem Mistrovství ČR.
  • Celého šampionátu se v premiéře zúčastní i oficiální tým značky DS Automobiles.
  • Do první soutěže českokrumlovské ČEZ Czech New Energies Rallye nasazuje DS e-Rally team hned dvě posádky.

 

Hodnocení mistrovství zahrnuje kombinaci spotřeby a výsledku regularity, zcela po vzoru nových předpisů zavedených ve světovém poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Seriál MČR v ecoRally bude v roce 2024 zahrnovat celkem šest soutěží. Tradiční podniky letos doplní dvě zcela nové soutěže, které posádky zavedou do atraktivních míst Beskyd a Železných hor.

Každá ze soutěží musí dle předpisů nabídnout minimálně 200 soutěžních kilometrů, přičemž na každém testu čekají na posádky desítky měřicích bodů, ve kterých je hodnocena jejich odchylka od ideálního času s přesností na desetinu sekundy.

Zajímavostí je soutěž automobilových značek. Pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rally body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane značka s nejvyšším počtem získaných bodů. Celého šampionátu se letos poprvé zúčastní oficiální posádka týmu DS Automobiles pod názvem DS e-Rally team. Tvořit jí budou motoristický novinář a moderátor Jan Říha a motocyklový závodník David Pabiška. Oba spojuje mnohonásobná účast na slavné pouštní soutěži Rallye Dakar, v prvním případě v roli reportéra, ve druhém v roli závodníka na motorce. Do seriálu vstoupí s elektromobilem DS 3 E-TENSE. 

 

Šampionát bude tradičně zahájen v polovině března jedinou českou soutěží, která je zároveň součástí světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup – českokrumlovskou ČEZ Czech New Energies Rallye. Podle ředitele soutěže Pavla Kacerovského prověří schopnosti elektromobilů i soutěžících 18 měřených testů a celkový počet najetých kilometrů přesáhne 600. Soutěže se zúčastní víc než třicet posádek.

Značku DS bude v úvodním podniku reprezentovat kromě tovární posádky Jan Říha a David Pabiška i zkušená dvojice z tohoto typu soutěží Pavel Baroň a Zdeněk Tomeš se stejným vozem.

 

Kalendář Mistrovství ČR v ecoRally:

1. závod                 15. - 16. 3.             ČEZ Czech New Energies Rallye

2. závod                 10. - 11. 5.             Futures Contproduct Classic Rally Morava

3. závod                 12. - 14. 7.             Bohemia Eco Energy Regularity

4. závod                 9. – 10.  8.             Eco Rallye Beskydy

5. závod                 30. - 31. 8.             Agrotec Eco Rally Hustopeče

6. závod                 22. - 23.11            New Energies Rallye Železné Hory